Vogel

Aankoop

Vogels kunnen bijzonder leuke, gezellige en interessante huisdieren zijn. Veel van de als huisdier gehouden vogels behoren tot de papegaai-achtigen, ook wel kromsnavels genoemd. Populaire kromsnavels zijn de grijze roodstaart papegaai, amazone papegaaien, parkieten, ara's en verschillende kaketoe soorten. Ook zangvogels zoals de kanarie of de twa twa zijn bekende huisdieren.

Een vogel kopen is een hele stap. Papegaai-achtigen zijn zeer intelligente dieren. Bedenk daarom goed van te voren wat het houden van een kromsnavel allemaal met zich mee brengt wat betreft voeding, tijd, opvoeding en aandacht. 

Probeer te voorkomen dat u een zieke vogel koopt. Een vogel hoort actief te zijn en de ogen goed open te houden, mooi strak in de veren te zitten, niet bol te zitten, normale stevige groen-met-witte ontlasting te hebben en goed te eten.

Het is zeer raadzaam om een nieuwe vogel niet gelijk in huis te nemen, maar eerst te laten onderzoeken door de vogelarts. Deze kan naast een lichamelijk onderzoek indien ook een bloedonderzoek doen om te testen op bepaalde virusinfecties (PBFD en Polyoma) en andere ziektes. Deze bloedtests zijn zeer verstandig, vooral wanneer u thuis al andere vogels heeft.

Informeer verder goed bij de verkoper of de vogel goed zelfstandig eet. Jonge vogels moeten vaak meerdere keren per dag met de hand worden bijgevoerd.

Koop het liefst een vogel die zo min mogelijk contact gehad heeft met andere vogels om de kans op besmettelijke ziektes te beperken.

Voeding

Ook voor vogels geldt dat goede voeding noodzakelijk is voor een gezond lichaam. Voer van skechte kwaliteit geeft op den duur gezondheidsproblemen. De klachten kunnen variëren van veer- en huidproblemen tot een ernstige weerstandsdaling met dodelijke infecties tot gevolg.

Zaad en zadenmengsels

Helaas is een dieet dat bijna alleen uit zaden bestaat voor de meeste kromsnavels eigenlijk geen geschikte voeding, hoewel dit vaak wel als zodanig wordt verkocht. Zaden zijn voor papegaaiachtigen vaak veel te vet en bevatten te weinig calcium en vitamines. De eventueel aan deze zadenmengsels toegevoegde brokjes met vitamines worden meestal niet gegeten: De vogels kiezen gewoon het lekkerste ertussen uit, en dat zijn meestal juist de zeer vette zonnepitten. Vaak ontstaan de gezondheidsproblemen pas na jaren. Het is erg belangrijk om deze ziektes voor te zijn door de vogel een ècht complete voeding te geven.

Pellets


Het beste voer is een voer waar alles inzit wat een vogel nodig heeft en waarbij de vogel niet zelf kan selecteren. Deze voeding bestaat in de vorm van pellets. Pellets zijn brokjes die zo zijn samengesteld, dat elke hap die de vogel neemt de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en vitamines bevat.
 

Wij adviseren het gebruik van de pellets van Harrison’s Bird Food. Deze pellets worden biologisch-dynamisch geproduceerd en bevatten geen resten van bestrijdingsmiddelen of toegevoegde kleurstoffen. Een goed alternatief zijn de pellets van Nutribird.

Dieetverandering


Te plotseling van dieet veranderen is niet zonder risico, aangezien veel vogels het nieuwe voer niet gelijk zullen eten. En niet eten is natuurlijk levensgevaarlijk. Daarom kunt u bij ons een schema krijgen waarmee u uw vogel op de meest verantwoorde manier geleidelijk aan kunt overwennen van de oude naar de nieuwe voeding.

Extra's


Voor elke vogel is het goed om naast de basisvoeding wat extra's te krijgen in de vorm van verse groente en wat fruit. Daarnaast is het verstandig om papegaaiachtigen een beetje "met de pot mee" te laten eten (bijvoorbeeld pasta, bruin brood, kleine stukjes kaas en vlees). Noten en een zeer geringe hoeveelheid zaad kunnen ook af en toe worden aangeboden. Gezonde vogels die een compleet dieet krijgen op basis van pellets hebben in principe geen behoefte aan extra vitamines in de vorm van druppels of poeders. Sterker nog, teveel toegevoegde vitamines kunnen zelfs ernstige lichamelijke problemen veroorzaken.

Giftig


Bepaalde voedingsmiddelen die relatief veilig zijn voor ons kunnen voor vogels erg giftig zijn. Geef vogels nooit avocado, caffeïne, alcohol, chocola of appelpitten. Ook teveel zout en teveel ui en bepaalde zuivelproducten kunnen ongezond zijn.

Ziekte

Zieke vogels proberen zo lang mogelijk te doen alsof er niets met ze aan de hand is. Wanneer ze in de natuur niet voor roofdieren verborgen houden dat ze ziek zijn, zijn ze ten dode opgeschreven. Daarnaast zijn ziekteverschijnselen bij vogels niet altijd even opvallend als bij andere dieren. Vermagering bijvoorbeeld kan je vaak alleen maar voelen en niet zien vanwege het verenpak. Wanneer ziekteverschijnselen wel duidelijk op gaan vallen is er vaak al sprake van een ernstige situatie. Zieke vogels kunnen zeer snel achteruitgaan. Een kleine vogel bijvoorbeeld die een etmaal niet eet kan hierdoor al overlijden.
Wacht daarom nooit met het maken van een afspraak wanneer uw vogel een zieke indruk maakt.

Voorbeelden van ziekteverschijnselen:

 • slechte eetlust
 • bol zitten, meer slapen, minder actief  
 • benauwd, zwaar ademen
 • veranderde stem
 • gewichtsverlies
 • afwijkende ontlasting (te nat, bloed, diarree)
 • verlies van veel veren / veranderd verenpak
 • braken  
 • toevallen/epileptische aanvallen
 • oog- of neusuitvloeiing 

Om bij een zieke vogel de juiste diagnose te stellen is het meestal nodig om naast het algemene lichamelijk onderzoek ook nader onderzoek te doen. Onze kliniek beschikt over de mogelijkheden tot een uitgebreid bloedonderzoek, microscopisch onderzoek, ontlastingonderzoek, röntgenonderzoek en endoscopisch onderzoek.  

Vogels die zelf onvoldoende eten, extra zuurstof nodig hebben of waarbij het lastig is om de medicatie in te geven, kunnen bij ons worden opgenomen en verpleegd.

Kortwieken

Bij het kortwieken worden bepaalde veren afgeknipt zodat vogels niet meer omhoog kunnen vliegen. Omdat alleen de veren worden geknipt is kortwieken absoluut niet pijnlijk (vergelijk het met knippen van haren). 

Kortwieken moet op een professionele manier gedaan worden, liefst door een vogelarts: Verkeerd knippen kan leiden tot plukken of verwondingen. De veren van beide vleugels moeten geknipt worden om te voorkomen dat de vogel bij een glijvlucht en landing uit balans raakt en valt.                                        

Tijdens de rui worden de geknipte veren weer vervangen door nieuwe, lange veren. Om verassingen voor te zijn, moeten de nieuwe veren op tijd geknipt worden. Dit gebeurt afhankelijk van de vogel 2-4 keer per jaar.

Kortwieken kan helpen om:

 • het zelfvertrouwen van de vogel te bevorderen.
 • angst, paniek en stress te verminderen.
 • dominant en ongewenst gedrag te verminderen.
 • een hechtere band te vormen doordat de vogel vaker meegenomen kan worden

Volière- en kweekvogels kunnen meestal beter niet gekortwiekt worden omdat vliegen een belangrijk onderdeel van het seksuele gedrag is

Geslachtsbepaling

Geslachtsbepaling bij vogels gebeurt door middel van DNA-onderzoek of door middel van endoscopisch onderzoek.

Chip

Vogels zonder een vaste voetring kunnen door middel van een chip met een unieke registratiecode identificeerbaar worden gemaakt. Dit is soms verplicht en bovendien erg handig als de vogel een keer ontsnapt. Asiels, dierenartsen en dierenambulance kunnen aan de hand van het chipnummer de eigenaar snel opsporen als de vogel bij hun wordt gebracht.

Verzekering

Sinds kort is het mogelijk om ook voor kromsnavels een ziektekostenverzekering af te sluiten.U kunt kiezen uit drie zorgpaketten die u voor 1 of 5 jaar kunt afsluiten.

Kijk voor meer informatie op de site van Petplan: www.petplan.nl/