Rat

Voeding

Het beste voer voor de tamme rat is kant-en-klaar verkrijgbare speciale rattenvoer. Daarnaast mogen ze geregeld wat extra’s hebben zoals wat groente, fruit, gedroogd brood of kattenvoer.

Ratten mogen nooit een knaagsteen hebben i.v.m. met het risico op stenen in de urinewegen.

Huisvesting

Ratten zijn sociale dieren en worden het liefst met meerdere dieren tegelijk (liefst van hetzelfde geslacht) in een voldoende grote kooi gehouden.
Vanwege de zeer gevoelige luchtwegen mogen ratten nooit op de tocht zitten en moet een stoffige bodembedekking vermeden worden. Zaagsel is te stoffig, meer geschikt zijn bijvoorbeeld beukensnippers.

Veel voorkomende ziektes

Luchtwegontstekingen.


Ratten hebben zeer gevoelige luchtwegen. Problemen kunnen variëren van een beginnende verkoudheid tot dodelijke longontstekingen. Ga met een benauwde rat altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat ratten in een tochtvrij, schoon hok wonen met een niet-stoffige bodembedekking  (bijvoorbeeld beukensnippers).

Middenoor-ontsteking


Een ontsteking van het middenoor veroorzaakt een scheve kop en evenwichtsproblemen geven. Wanneer tijdig wordt ingegrepen, kan de ontsteking vaak goed behandeld worden.

Diktes en bulten


Waneer een rat een bultje heeft, is het verstandig om hier zo snel mogelijk mee naar de dierenarts te gaan. Vaak gaat het om abcessen, goedaardige gezwellen of vetbultjes. Ook de goedaardige gezwellen kunnen meestal goed worden verwijderd d.m.v. een operatie.