Kat

Junior Care: de kitten

Bij de verzorging van kittens komt een aantal belangrijke zaken kijken.

Om de groei en ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om op de volgende punten te letten.

Voeding

Voor een optimale groei is het belangrijk dat uw kitten voer krijgt dat speciaal gemaakt is voor jonge katten. Vraag onze assistenten welk voer voor uw kat het beste is.

Vaccineren en ontwormen

Kittens moeten meerdere keren worden ontwormd en gevaccineerd (ingeënt). Kttens kunnen via de moedermelk reeds met wormen besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van de kittens al op zeer jonge leeftijd besmet is met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beinvloeden is het van belang kittens goed te ontwormen.

Vanaf een leeftijd van 6 maanden is het raadzaam om elke kat 4x per jaar te ontwormen. Daarnaast wordt jaarlijks de vaccinatie en controle herhaald door de dierenarts.

Verzekering

Het is mogelijk om voor uw kat een speciale ziektekosten-verzekering af te sluiten. Dit kan voorkomen dat u later grote financiële tegenvallers krijgt wanneer de kat ernstig ziek wordt of een ongeluk krijgt en geopereerd moet worden. Onze assistente kan u hier meer informatie over geven.

Chip

De chip is een elektronisch identificatiesysteem voor gezelschapsdieren. De chip kan door de dierenarts onder de huid worden aangebracht door middel van een injectie. Wanneer uw kat een chip heeft is de kans veel groter dat de kat na een eventuele vermissing weer bij u terug wordt gebracht! De chip is bovendien verplicht wanneer de kat mee gaat naar het buitenland en wanneer u een ziektekosten-verzekering wilt afsluiten.

Castratie en sterilisatie

Indien u zeker geen nestje wilt met een poes, is het verstandig om haar op een leeftijd van 7 maanden te laten steriliseren.

Een ongecastreerde kater gaat vaak sproeien (plassen in huis om het territorium af te zetten). Dit geeft naast stankoverlast ook vervelende vlekken. Het is daarom aan te raden om katers waarmee niet gefokt gaat worden te castreren. In onze kliniek castreren we meestal rond een leeftijd van 7 maanden, maar het kan soms ook eerder wanneer de jonge kater al eerder begint te sproeien.

Uiteraard kunnen beide operaties ook op latere leeftijd worden uitgevoerd.

Senior Care

Door goede verzorging, voeding en geneeskunde worden katten tegenwoordig, net zoals mensen, ouder dan vroeger. Helaas komt ook bij veel katten de ouderdom met gebreken. Om het leven zo lang mogelijk te laten duren met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven, heeft de bejaarde kat extra zorg nodig. Aandachtspunten daarbij zijn aangepaste voeding, aangepaste beweging en extra aandacht voor bepaalde lichamelijke problemen. Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij oudere katten zijn schildklierproblemen, suikerziekte, artrose, gebitsafwijkingen, tumoren, hartfalen en nierfalen. Voor al deze ziektes geldt dat hoe eerder ze gediagnosticeerd zijn, hoe meer er aan gedaan kan worden. En ook al zijn sommige ouderdomskwalen niet te genezen, toch kan de kwaliteit van leven vaak door tijdig ingrijpen hoog worden gehouden.

Wij raden aan om oudere katten sowieso minimaal één keer per jaar grondig te laten onderzoeken inclusief het verrichten van bloedonderzoek waarbij het functioneren van de grote organen wordt gecontroleerd. Op deze manier kom je beginnende kwalen vroeg op het spoor. Verder is het verstandig om oudere katten wat vaker te komen wegen op onze gevoelige weegschaal in de spreekkamer.

Verschijnselen om thuis op te letten zijn o.a. een toegenomen water-opname en meer plassen, gewichtsverlies, braken, strammer lopen, minder goed springen en een veranderde eetlust ( afname of toename!).

Senior voeding wordt geadviseerd vanaf een leeftijd van 7 jaar.

Vaccinaties

Katten kunnen ernstig ziek worden door bepaalde infecties. Door uw kat regelmatig te vaccineren kunt u uw kat beschermen tegen infectieziekten zoals kattenziekte en niesziekte. Om uw kat optimaal te beschermen is het belangrijk dat de kat eerst 2x wordt ingeënt met 3 weken tussentijd. Na de tweede enting is de kat in principe goed beschermd. Helaas zakt de weerstand van het lichaam op den duur weer wat af. Daarom is het belangrijk om de vaccinatie jaarlijks te herhalen.

Dieren die mee gaan naar het buitenland moeten worden ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid).
Voor meer informatie over het meenemen van uw dier naar het buitenland klik hier.

Voeding

Goede voeding is de basis van een gezond lichaam: Een uitgebalanceerde voeding is essentieel om dieren in een zo optimaal mogelijke gezondheid te houden. Ze draagt bij aan de preventie van bepaalde ziektes, maar vervult ook een aanvullende rol bij de behandeling van veel aandoeningen.

Tussen de verschillende merken voer voor huisdieren bestaan grote kwaliteitsverschillen.

Wij adviseren het gebruik van de premium voeding van Hill's VetEssentials.
Voeding van andere topmerken zoals Royal Canin kan uiteraard ook besteld worden.

Onze assistentes adviseren U graag over welk type voer voor uw huisdier het beste is. 

Bij huisdieren met bepaalde ziektebeelden kan het geven van therapeutische voeding sterk bijdragen aan de gezondheid van uw hond of kat en de kwaliteit van leven sterk verbeteren. In deze gevallen raden wij aan om Hill's Prescription Diet te geven.

Aangezien deze voeding alleen bij bepaalde aandoeningen gebruikt mag worden, is het Prescription Diet alleen verkrijgbaar via de dierenarts.

Gebit

Vrijwel elke kat krijgt in de loop van het leven problemen met het gebit.

Katten met gebitsproblemen gaan vaak stinken uit de bek. Door pijn kan de eetlust verslechteren en kan het zijn dat uw kat minder graag wordt aangehaald. Daarnaast kunnen er tanden en kiezen verloren gaan en kunnen er in het hele lichaam problemen ontstaan door bloedvergiftiging en ontstekingen door uitzaaiende bacteriën, bijvoorbeeld in het hart en de nieren. 

Om een gebitsprobleem goed te behandelen is het eerst nodig om de juiste diagnose te stellen. Hiervoor is het vaak noodzakelijk om naast een gedegen lichamelijk onderzoek en bek-inspectie nader onderzoek te verrichten. Naast het maken van dentale röntgenfoto’s is het soms ook nodig om aanvullend bloedonderzoek te verrichten om onderliggende problemen uit te sluiten. Dit onderzoek (en behandeling) vindt deels plaats onder algehele anesthesie.

Lees hier meer over het ontstaan, de behandeling en preventie van tandsteen.

Tandsteen

Na elke maaltijd blijft er een laagje ´tandplak´ achter op het gebit. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt,  verandert het in tandsteen.Tandsteen is een harde, vastzittende bruine laag op de tanden en kiezen en veroorzaakt stank,ontstekingen en pijn. Bij verdergaande problemen treedt verval op van de structuren rond de aangetaste kiezen en tanden zoals het bot van de tandkas en de ligamenten waarmee de tanden en kiezen vastzitten aan dit bot. Na een langdurig en pijnlijk proces kunnen de tanden en kiezen verloren gaan.

Verschijnselen van tandsteen zijn stank uit de bek, pijn, slechtere eetlust, depressie en natuurlijk het zichtbaar zijn van het tandsteen en daaromheen ontstoken tandvlees.

Om tandsteen tegen te gaan kunt U preventief:

 • Speciale voeding geven:  T/D van Hill’s Pet Nutrition  helpt tegen tandsteen en een onfrisse adem
 • Aanvullende producten gebruiken door het eten ( Bucco-Fresh) of drinkwater ( Vet Aquadent)

Tandsteenbehandeling

Eenmaal gevormd hard tandsteen is helaas niet meer weg te poetsen of makkelijk af te schuren. De enige manier manier om van dit probleem af te komen is om het dier onder algehele narcose een gebitsbehandeling te laten ondergaan.

Bij deze behandeling wordt al het tandsteen verwijderd en worden de tanden en kiezen gepolijst. Door de onstekingen van het tandvlees ontstaan er vaak holtes (pockets) naast de gebitselementen waarin zich etensresten, haren en ontstekingsproducten kunnen ophopen. Ook deze pockets worden gereinigd, zodat de onsteking van het tandvlees zoveel mogelijk kan genezen. Los zittende  of ernstig beschadigde tanden en kiezen kunnen verwijderd worden.

Chip

De chip is een elektronisch identificatiesysteem voor gezelschapsdieren. De chip kan door de dierenarts onder de huid worden aangebracht door middel van een injectie. Wanneer Uw kat een chip heeft is de kans veel groter dat de kat na een eventuele vermissing weer bij U terug wordt gebracht! De chip is bovendien verplicht wanneer de kat mee gaat naar het buitenland en wanneer U een ziektekosten-verzekering wilt afsluiten.

Sterilisatie & castratie

Sterilisatie

Indien U zeker geen nestje wilt met een poes, is het verstandig om haar op een leeftijd van 7 maanden te laten steriliseren. Uiteraard is sterilisatie op latere leeftijd ook mogelijk.

Castratie

Een ongecastreerde kater gaat vaak sproeien ( plassen in huis om het territorium af te zetten). Dit geeft naast stankoverlast ook vervelende vlekken. Het is daarom aan te raden om katers waarmee niet gefokt gaat worden te castreren. In onze kliniek castreren we meestal rond een leeftijd van 7 maanden, maar het kan soms ook eerder wanneer de jonge kater al eerder begint te sproeien. De castratie is een kleine ingreep; De meeste gecastreerde katers kunnen na een uurtje al weer mee naar huis.

Verzekering

Het is mogelijk om voor uw kat een speciale ziektekosten-verzekering af te sluiten. Dit kan voorkomen dat U later grote financiële tegenvallers krijgt wanneer de kat ernstig ziek wordt of een ongeluk krijgt en geopereerd moet worden. Onze assistente kan U hier meer informatie over geven.

Parasieten

Vlo

Algemeen
Vlooien zijn ongeveer 3mm grote parasieten die bloed zuigen bij dieren en mensen. Wanneer een vlo bijt veroorzaakt dit klachten die kunnen varieren van irritant jeukende bultjes tot heftige allergische reacties. Ook kunnen vlooien besmettingen met lintwormen veroorzaken. 

Voortplanting
Een vlo produceert per dag tientallen eitjes. Deze eitjes vallen vanuit de vacht van het huisdier op de grond, vaak op plaatsen waar het dier veel ligt. Op de grond komen de larven uit. Na enkele vervellingen en verpoppen is er weer een nieuwe generatie vlooien klaar om dier of mens te bespringen. En dan begint het hele verhaal weer opnieuw. Een vlo kan zo vele honderden nakomelingen voortbrengen!

Behandeling en preventie
Om vlooien effectief aan te pakken is het belangrijk dat zowel de volwassen vlooien (op het dier), als de eieren en de larven (in de omgeving) worden bestreden.

Op dit moment is Stronghold het effectieve middel tegen vlooien bij de kat. Stronghold is verkrijgbaar in de vorm van pipetjes die op de huid moeten worden leeggedruppeld. Wanneer bij één dier in huis een vlo is gevonden, is het zeer raadzaam om alle dieren in huis tegelijkertijd te behandelen. Naast het geven van Stronghold is het erg belangrijk dat er goed gestofzuigd wordt, met name op plaatsen waar de huisdieren vaak komen.

Ook kan een vlooien-probleem voorkomen worden door middel van Program. Eén Program-injectie werkt een half jaar lang en maakt de vlooien onvruchtbaar, waardoor ze zich niet in huis kunnen vermenigvuldigen.

Worminfecties komen vaak voor bij onze huisdieren. Behalve dat ze bij de dieren vervelende klachten kunnen veroorzaken kunnen ze ook bij mensen (en met name bij kinderen) lichamelijke problemen veroorzaken en bijvoorbeeld astma verergeren!

Wormen

Algemeen
Er zijn verschillende soorten wormen. In Nederland komen bij katten vooral twee typen wormen voor: Spoelwormen en lintwormen.

In het buitenland moet rekening worden gehouden met andere soorten zoals hartwormen!

Ontworming
Volwassen katten in Nederland ( ook binnenkatten!) moeten minimaal 4x per jaar worden ontwormd. Leer hier meer over het ontwormen van u kat.

Effectieve wormmiddelen:

 • Stronghold: Stronghold is een zeer effectief en veilig middel dat als pipetje op de huid toegediend wordt. Door één keer per maand te behandelen met Stronghold is uw dier continu beschermd. Wanwege de werking tegen hartworm is Stronghold ook bijzonder geschikt voor honden die meegaan naar het buitenland!
 • Vitaminthe pasta: Vitaminthe is een wormpasta die handig te doseren is bij jonge dieren. Vitaminthe werkt tegen spoelwormen, zweepwormen, haakwormen en lintwormen. De pasta kan ofwel in de bek worden gegeven, maar kan ook met het voer worden gemengd of opgelikt worden.
 • Milbemax tabletten: Milbemax tabletten voorkomen hartworminfecties en werken goed tegen spoelwormen, lintwormen, zweepwormen en haakwormen.

Mijt

Algemeen
De mijt die de meeste klachten veroorzaakt in Nederland is de oormijt; De oormijt veroorzaakt een heftige oorontsteking.

Behandeling
Oormijt kan na het stellen van de diagnose behandeld worden met Stronghold.

Buitenland

Wanneer U met uw huisdier voor korte of langere tijd naar het buitenland gaat, moet u rekening houden met een aantal regels en met het voorkomen van bepaalde ziektes.                                                                                                                       

De voorschriften vereisen dat uw huisdier voor de meeste landen binnen de EU:

 • een officieel Europees dierenpaspoort heeft
 • gevaccineerd is tegen rabiës (hondsdolheid)
 • een chip of goed leesbare tatoeage heeft ter identificatie

Sommige andere landen eisen stellen echter meer eisen!
Invoereisen voor landen binnen Europa
Invoereisen voor landen buiten Europa

Wanneer u plannen heeft om met uw dier naar het buitenland te gaan, bel dan op tijd naar onze praktijk voor het juiste advies.
Wanneer u bijvoorbeeld naar Groot-Brittannië gaat is er een periode van 8 maanden nodig om alles goed geregeld te krijgen!

Daarnaast is het erg belangrijk om uw huisdier bij een bezoek aan het buitenland goed te beschermen tegen de schadelijke parasieten, zoals teken, wormen en Leishmania.

Ons advies is om dieren te beschermen d.m.v. Stronghold-druppels en de Scalibor tekenband ( bij de hond).

Operatie

Voorzorg

 • Bloedonderzoek: Het is belangrijk dat het lichaam de narcose- middelen goed kan verwerken en uitscheiden. Vooral bij oudere dieren is het verstandig om voorafgaand aan de operatie eerst een bloedonderzoek te doen om te controleren of alle  organen nog goed functioneren. Op deze manier kan de operatie zo veilig mogelijk verlopen.
 • Vasten: In principe mogen katten die geopereerd worden vanaf 12 uur voor de operatie niets meer eten (er zijn uitzonderingen, hierover zal onze dierenarts/assistente u informeren). Water drinken mag wel gewoon tot op de dag van de operatie.

De dag van de operatie

 • Opname: Katten worden in principe s'ochtends aan de balie opgenomen voor een operatie.
 • Naar huis: Na de meeste operaties kunnen katten al na een paar uur al weer worden opgehaald. Na een castratie kan de kater meestal al binnen een uur weer worden opgehaald.

Nazorg

 • Medicatie: Bij elke operatie worden per injectie pijnstillers en antibiotica toegediend. Soms moet ook thuis nog medicijnen worden gegeven.
 • Eten: Het is verstandig om uw dier na de operatie een aantal uur geen grote maaltijd te geven.
 • Beweging: Afhankelijk van de operatie kan het verstandig zijn om katten tijdelijk niet naar buiten te laten.
 • Hechtingen: Indien er zichtbare hechtingen aanwezig zijn kunnen deze meestal na 10 dagen verwijderd worden.