Hond

Junior care: de pup

Bij de verzorging van de pup komt een aantal belangrijke zaken kijken. Om de groei en ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

Voeding

Voor de optimale groei is het belangrijk dat uw pup de juiste voeding krijgt. Een pup van een klein ras krijgt ander voer dan een pup van een groot ras! U kunt onze assistente of dierenarts vragen welk voer voor uw pup het beste is.

Vaccineren en ontwormen

Puppies moeten meerdere keren worden ontwormd en gevaccineerd (ingeënt).

afb_hond_schema


Vanaf een leeftijd van 6 maanden is het raadzaam om elke hond 4x per jaar te ontwormen.
Daarnaast wordt jaarlijks de vaccinatie en controle herhaald door de dierenarts.

Verzekering

Het is mogelijk om voor de hond een speciale ziektekosten-verzekering af te sluiten. Dit kan voorkomen dat U later grote financiële tegenvallers krijgt wanneer de hond ernstig ziek wordt of een ongeluk krijgt en geopereerd moet worden. Onze assistente kan u hier meer informatie over geven.

Chip

De chip is een elektronisch identificatiesysteem voor gezelschapsdieren. De chip kan door de dierenarts onder de huid worden aangebracht door middel van een injectie. Wanneer Uw pup een chip heeft is de kans veel groter dat de hond na een eventuele vermissing weer bij U terug wordt gebracht! De chip is bovendien verplicht wanneer de hond mee gaat naar het buitenland en wanneer U een ziektekosten-verzekering wilt afsluiten.

Gedrag

Het is erg leuk en nuttig om samen met de pup op een puppy-cursus te gaan. Hier wordt een aantal basisoefeningen aangeleerd en hierdoor is het makkelijker en plezieriger om de hond goed op te voeden.

Sterilisatie

Indien U zeker geen nestje wilt met een teefje, is het zeer verstandig om haar op een leeftijd van 7 maanden (dus voor de eerste loopsheid!) te laten steriliseren. Hierdoor wordt het risico op borstkanker en baarmoederproblemen op latere leeftijd enorm verlaagd!

Senior care: de oudere hond

Door goede verzorging, voeding en geneeskunde worden honden tegenwoordig, net zoals mensen, ouder dan vroeger. Helaas komt ook bij veel honden de ouderdom met gebreken. Om het leven zo lang mogelijk te laten duren met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven, heeft de bejaarde hond extra zorg nodig.

Aandachtspunten daarbij zijn aangepaste voeding, aangepaste beweging en extra aandacht voor bepaalde lichamelijke problemen. Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij oudere honden zijn artrose, gebitsafwijkingen, tumoren, hartfalen en nierfalen. Voor al deze ziektes geldt dat hoe eerder ze gediagnosticeerd zijn, hoe meer er aan gedaan kan worden. En ook al zijn veel ouderdomskwalen niet te genezen, toch kan de kwaliteit van leven vaak door tijdig ingrijpen hoog worden gehouden. 

Wij raden aan om oudere honden sowieso minimaal één keer per jaar grondig te laten onderzoeken inclusief het verrichten van bloedonderzoek waarbij het functioneren van de grote organen wordt gecontroleerd. Op deze manier kom je beginnende kwalen vroeg op het spoor. Verder is het verstandig om oudere honden wat vaker te komen wegen in de wachtkamer.

Verschijnselen om thuis op te letten zijn o.a. een toegenomen water-opname en meer plassen, gewichtsverlies, braken, strammer lopen, moeilijker opstaan en een verminderd uithoudingsvermogen.

Senior voeding wordt geadviseerd vanaf een leeftijd van 7 jaar.

Vaccinaties

Honden kunnen ernstig ziek worden door bepaalde infecties. Door uw hond regelmatig te vaccineren kunt u uw hond beschermen tegen gevaarlijke besmettelijke ziektes.            

Om uw hond optimaal te beschermen is het belangrijk om als begin 2x te vaccineren met een cocktail-enting met 3 weken tussentijd. Na de tweede enting is de hond in principe goed beschermd. Helaas zakt de weerstand van het lichaam op den duur weer wat af. Daarom is het belangrijk om de vaccinatie jaarlijks te herhalen. Jonge pups kunnen niet gelijk de coctail-enting krijgen; zij krijgen eerst de zogenaamde 'puppy-enting'.  

Honden die mee gaan naar het buitenland moeten worden ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Honden die in een kennel gaan logeren, moeten meestal aanvullend worden ingeënt tegen kennelhoest.

Voeding

Een goede voeding is de basis van een gezond lichaam: uitgebalanceerde voeding is essentieel om dieren in een zo optimaal mogelijke gezondheid te houden. Ze draagt bij aan de preventie van bepaalde ziektes, maar vervult ook een aanvullende rol bij de behandeling van veel aandoeningen. Tussen de verschillende merken voer voor huisdieren bestaan grote kwaliteitsverschillen.

Wij adviseren het gebruik van de premium voeding van Hill's VetEssentials.

Voeding van andere topmerken zoals Royal Canin kan uiteraard ook besteld worden. Wij adviseren u graag over welk type voer voor uw huisdier het beste is.

Bij huisdieren met bepaalde ziektes kan het geven van therapeutische voeding sterk bijdragen aan de gezondheid en de kwaliteit van leven sterk verbeteren.In deze gevallen raden wij aan om Hill's Prescription Diet te geven. Aangezien deze voeding alleen bij bepaalde aandoeningen gebruikt mag worden, is Prescription Diet alleen verkrijgbaar via de dierenarts.

Gebit

Vrijwel elke hond krijgt in de loop van het leven problemen met het gebit. Verschijnselen van gebitsafwijkingen bestaan uit pijn, stank, verminderde eetlust, gewichtsverlies, speekselen, bloedingen, ontstekingen en depressie. Hoewel er verschillende oorzaken kunnen zijn voor gebitsproblemen bij honden ( afbreken van elementen, slijtage, standsafwijkingen, ontstekingen of tumoren in de bek), worden de meeste problemen veroorzaakt door de vorming van tandsteen.

Honden met gebitsproblemen gaan stinken uit de bek. Door pijn kan de eetlust verslechteren en kan het zijn dat het dier minder graag wordt aangehaald. Daarnaast kunnen er tanden en kiezen verloren gaan en kunnen er in het hele lichaam problemen ontstaan door bloedvergiftiging en ontstekingen door uitzaaiende bacteriën, bijvoorbeeld in het hart en de nieren. Na elke maaltijd blijft er een laagje ´tandplak´ achter op het gebit. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verandert het in tandsteen. Tandsteen is een harde, vastzittende bruine laag op de tanden en kiezen en veroorzaakt de stank, ontstekingen en pijn.

Om tandsteen tegen te gaan kunt u:

 • Tanden poetsen 
 • Speciale voeding geven: T/D van Hill’s Pet Nutrition helpt tegen tandsteen en een onfrisse adem 
 • Speciale kauwstaafjes geven op de dagen dat poetsen niet lukt 
 • Aanvullende producten gebruiken door het eten (Bucco-Fresh) of drinkwater (Vet Aquadent)

Tanden poetsen

Om tandsteen te voorkomen is het belangrijk dat tandplak tijdig verwijderd wordt. Het effectiefst is om een aantal keer per week de tanden van uw hond te poetsen met een speciale honden-tandenborstel en honden-tandpasta. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor honden. Ten eerste vinden ze de smaak meestal te scherp en ten tweede bevat mensen-tandpasta  vaak fluoride. Fluoride kan irritatie van de maagwand veroorzaken wanneer het wordt ingeslikt. Gelukkig bestaat er dus speciale honden-tandpasta die niet schadelijk is bij inslikken en die ook lekkerder smaakt.

Poetsen is het makkelijkst aan te leren bij jonge honden tijdens de vroege socialisatiefase. Als U al bij uw pup van 6-12 weken leeftijd begint met oefenen met poetsen, dan zal deze dat vrijwel altijd goed blijven accepteren.

Tandsteenbehandeling

Eenmaal gevormd tandsteen is helaas niet meer weg te poetsen. De enige manier om van dit probleem af te komen is om het dier  gebitsbehandeling te laten ondergaan. Hiervoor kunt u bij onze dierenarts een afspraak maken. Bij deze behandeling wordt al het tandsteen verwijderd en worden de tanden en kiezen gepolijst. Door de onstekingen van het tandvlees ontstaan er vaak holtes (pockets) naast de gebitselementen waarin zich etensresten, haren en ontstekingsproducten kunnen ophopen. Ook deze pockets worden gereinigd, zodat de onsteking van het tandvlees zoveel mogelijk kan genezen. Los zittende gebitselementen of ernstig beschadigde tanden en kiezen kunnen verwijderd worden.

Chip

De chip is een elektronisch identificatiesysteem voor gezelschapsdieren. De chip kan door de dierenarts onder de huid worden aangebracht door middel van een injectie. Wanneer uw kat een chip heeft is de kans veel groter dat de kat na een eventuele vermissing weer bij u terug wordt gebracht! De chip is bovendien verplicht wanneer de kat mee gaat naar het buitenland en wanneer u een ziektekosten-verzekering wilt afsluiten.

Sterilisatie

Indien u zeker geen nestje wilt met een teefje, is het zeer verstandig om haar op een leeftijd van 7 maanden (dus voor de eerste loopsheid!) te laten steriliseren. Hierdoor wordt het risico op borstkanker en baarmoederproblemen op latere leeftijd enorm verlaagd! Uiteraard is steriliseren ook mogelijk bij honden die al ouder zijn.

Verzekering

Het is mogelijk om voor uw hond een speciale ziektekosten-verzekering af te sluiten. Dit kan voorkomen dat u later grote financiële tegenvallers krijgt wanneer de hond ernstig ziek wordt of een ongeluk krijgt en geopereerd moet worden. Onze assistente kan u hier meer informatie over geven.

Parasieten

Vlo

Algemeen
Vlooien zijn ongeveer 3mm grote parasieten die bloed zuigen bij dieren en mensen. Wanneer een vlo bijt veroorzaakt dit klachten die kunnen varieren van irritant jeukende bultjes tot heftige allergische reacties. Ook kunnen vlooien besmettingen met lintwormen veroorzaken.

Voortplanting
Een vlo produceert per dag tientallen eitjes. Deze eitjes vallen vanuit de vacht van het huisdier op de grond, vaak op plaatsen waar het dier veel ligt. Op de grond komen de larven uit. Na enkele vervellingen en verpoppen is er weer een nieuwe generatie vlooien klaar om dier of mens te bespringen. En dan begint het hele verhaal weer opnieuw. Een vlo kan zo vele honderden nakomelingen voortbrengen!

Behandeling en preventie
Om vlooien effectief aan te pakken is het belangrijk dat zowel de volwassen vlooien (op het dier), als de eieren en de larven (in de omgeving) worden bestreden.

Op dit moment zijn Stronghold en Prac-tic effectieve middelen tegen vlooien. Beide middelen zijn verkrijgbaar in de vorm van pipetjes die op de huid moeten worden leeggedruppeld. Wanneer bij één dier in huis een vlo is gevonden, is het zeer raadzaam om alle dieren in huis tegelijkertijd te behandelen. Naast het geven van Stronghold of Prac-tic is het erg belangrijk dat er goed gestofzuigd wordt, met name op plaatsen waar de huisdieren vaak komen.

Wormen

Algemeen

Worminfecties komen vaak voor bij onze huisdieren. Behalve dat ze bij de dieren vervelende klachten kunnen veroorzaken, kunnen ze ook bij mensen (en met name bij kinderen) lichamelijke problemen veroorzaken en bijvoorbeeld astma verergeren! Daarom is het verstandig om uw hond 4x per jaar te ontwormen.

Soorten wormen
Er zijn verschillende soorten wormen. In Nederland komen bij dieren vooral twee typen wormen voor: Spoelwormen en lintwormen.

In het buitenland moet rekening worden gehouden met andere soorten zoals hartwormen!

Ontworming
Volwassen honden in Nederland moeten minimaal 4x per jaar worden ontwormd.

Effectieve wormmiddelen:

 • Stronghold: Stronghold is een zeer effectief en veilig middel dat als pipetje op de huid toegediend wordt. Door één keer per maand te behandelen met Stronghold is uw dier continu beschermd. Wanwege de werking tegen hartworm is Stronghold ook bijzonder geschikt voor honden die meegaan naar het buitenland!
 • Vitaminthe pasta: Vitaminthe is een wormpasta die handig te doseren is bij jonge dieren. Vitaminthe werkt tegen spoelwormen, zweepwormen, haakwormen en lintwormen. De pasta kan ofwel in de bek worden gegeven, maar kan ook met het voer worden gemengd of opgelikt worden.
 • Milbemax tabletten: Milbemax tabletten voorkomen hartworminfecties en werken goed tegen spoelwormen, lintwormen, zweepwormen en haakwormen.

Teken

Algemeen
Teken zijn achtpotige parasieten die leven van het bloed van dieren. De teken zitten te wachten tot een gastheer langskomt in struikgewas, maar ook op grassprieten. Ze bijten zich vervolgens vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Teken kunnen gevaarlijke ziekteverwekkers bij zich dragen en via een beet huisdieren besmetten met o.a. Borrelia (ziekte van Lyme), Babesia en Ehrlichia. Deze ziektes kunnen fataal aflopen! 

Behandeling en preventie

De Scalibor Protectorband biedt een langdurige bescherming en is o.a. zeer geschikt wanneer een dier mee gaat naar het buitenland. Deze tekenband kan veilig gecombineerd worden met Stronghold.

Een ander middel dat preventief werkt tegen teken is Prac-Tic. Dit middel wordt geleverd in pipetjes die op de huid moeten worden leeggedrukt.

Vastzittende teken kunnen met behulp van een tekentang worden verwijderd. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van het dier vast en maak een draaiende trekbeweging. Probeer nooit om een teek te doden of te verdoven met bijvoorbeeld alcohol; Als reactie hierop kan een teek namelijk gaan "overgeven", en juist besmettingen veroorzaken!

Mijten

Algemeen

De mijt die de meeste klachten veroorzaakt in Nederland is de oormijt; Oormijt veroorzaakt een heftige oorontsteking.
De haarfollikelmijt demodex(puppy-schurft) en de met name de in het buitenland voorkomende schurftmijten kunnen ernstige huidklachten veroorzaken

Behandeling

Oormijt en bepaalde schurfmijten kunnen na het stellen van de diagnose behandeld worden met Stronghold. De haarfollikelmijt Demodex (puppy-schurft) wordt behandeld met een middel dat door de dierenarts wordt voorgeschreven.

Leishmania

Algemeen

Leishmania komt vooral voor in Latijns-Amerika en in de mediterrane landen. Leishmania wordt overgebracht door de beet van zandvliegen en veroorzaakt een ernstige en soms dodelijke ziekte.

Preventie

Scalibor Protectorband vermindert 5 tot 6 maanden de beten van zandvliegen.

Het is verder verstandig om in risicogebieden niet meer na zonsondergang met de hond naar buiten te gaan.

Buitenland

Wanneer u met uw huisdier voor korte of langere tijd naar het buitenland gaat, moet u rekening houden met een aantal regels en met het voorkomen van bepaalde ziektes.                                                                                                                       

De voorschriften vereisen dat uw huisdier voor de meeste landen binnen de EU:

 • een officieel Europees dierenpaspoort heeft
 • gevaccineerd is tegen rabiës (hondsdolheid)
 • een chip of goed leesbare tatoeage heeft ter identificatie

Sommige andere landen eisen stellen echter meer eisen!
Invoereisen voor landen binnen Europa
Invoereisen voor landen buiten Europa

Wanneer u plannen heeft om met uw dier naar het buitenland te gaan, bel dan op tijd naar onze praktijk voor het juiste advies. Wanneer u bijvoorbeeld naar Groot-Brittannië gaat is er een periode van 8 maanden nodig om alles goed geregeld te krijgen!

Daarnaast is het erg belangrijk om uw huisdier bij een bezoek aan het buitenland goed te beschermen tegen de schadelijke parasieten, zoals teken, wormen en Leishmania (lees meer...).

Ons advies is om dieren te beschermen d.m.v. Stronghold-druppels en de Scalibor tekenband.

Operatie

Voorzorg

 • Bloedonderzoek: Het is belangrijk dat het lichaam de narcose- middelen goed kan verwerken en uitscheiden. Vooral bij  oudere  dieren is het verstandig om voorafgaand aan de operatie eerst een bloedonderzoek te doen om te controleren of de organen die de narcose-middelen moeten verwerken nog goed functioneren. Op deze manier kan de operatie zo veilig mogelijk verlopen.
 • Vasten: In principe mogen honden die geopereerd worden vanaf 12 uur voor de operatie niets meer eten (met uitzondering van zeer kleine rassen; Hierover zal onze dierenarts/assistente u informeren). Water drinken mag wel gewoon op de dag van de operatie.

Nazorg

 • Medicatie: Vaak moet er thuis gedurende een aantal dagen medicatie worden gegeven
 • Eten: Het is verstandig om uw dier na de operatie nog een aantal uur geen grote maaltijd te geven
 • Beweging: Afhankelijk van de operatie kan het verstandig zijn om honden een paar dagen aan de riem te houden
 • Hechtingen: Indien er zichtbare hechtingen aanwezig zijn kunnen deze meestal na ongeveer 10 dagen verwijderd worden

Artrose

Artrose is een aandoening die zeer veel voorkomt bij oudere honden. Door steeds meer veranderingen aan het kraakbeen en bot van de gewrichten wordt het bewegen steeds pijnlijker. Het is een aandoening die zonder ingrijpen alleen maar erger wordt en veel pijn veroorzaakt. Artrose treedt meestal op bij oudere dieren, maar kan ook eerder optreden door bepaalde aangeboren afwijkingen, infecties of beschadigingen van de gewrichten.

Verschijnselen

 • Kreupelheid en stijfheid
 • Verergering na een actieve dag
 • Minder enthousiasme met uitlaten, slecht meelopen

Behandelingsmogelijkheden:

 •  Aangepaste beweging
 •  Speciale voeding: J/D van Hill’s Pet Nutrition
 •  Ontstekingsremmers/pijnstillers voor honden
 •  Caniquin kauwtabletten op basis van glucosamine en chondroitinesulfaat
 •  Voorkómen van overgewicht

Bij de meeste honden kan door het nemen van de juiste maatregelen de pijn sterk verminderd worden en zal de kwaliteit van leven enorm verbeteren. Veel honden maken zelfs de indruk zich weer jaren jonger te voelen!