Chinchilla

Algemeen


Chinchilla’s zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en zijn bekend om hun fraaie vacht. Chinchilla’s zijn nachtdieren. Gemiddeld worden ze 10 jaar oud, maar de 20 jaar kan ook gehaald worden!   

Voeding


Chinchilla’s leven van nature van een energie-arm dieet. Ze moeten daarom vooral hooi eten en dit moet dus altijd tot hun beschikking staan. Daarnaast mag een beperkte hoeveelheid chinchilla korrels gevoerd worden. Ook kleine hoeveelheden van bepaalde groentes (bijv. paprika of wortel) en kruiden kunnen gegeven worden.

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van chinchilla’s groeien levenslang door. Om te voorkomen dat ze te lang worden moeten ze continu afslijten door het kauwen op ruwvoer. Wanneer een chinchilla te weinig ruvoer eet òf de gebitselementen scheef staan, slijten de tanden of kiezen niet voldoende af. Hierdoor ontstaan pijnlijke afwijkingen in de mond (die van buitenaf niet te zien zijn). De chinchilla kan hierdoor niet goed meer eten met alle gevolgen vandien. Na een gebitsinspectie (waar een roesje voor nodig is) kan de dierenarts meestal de afwijkende tanden en kiezen weer mooi bijslijpen.

Huisvesting

Chinchilla’s zijn sociale dieren en moeten in groepen worden gehuisvest in een zeer ruime kooi. Chinchilla’s moeten altijd beschikking hebben over een zandbak met chinchilla-zand.

Voortplanting


Chinchilla’s zijn geslachtsrijp vanaf ongeveer 8 maanden. Castratie kan het beste plaatsvinden rond de leeftijd van 6 maanden.