Cavia

Algemeen

Cavia’s zijn populaire huisdieren. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Amerika. Volwassen zeugjes worden tussen de 700 en 900 gram, volwassen beertjes tussen de 900 en 1200 gram. Gemiddeld worden cavia’s 5 tot 6 jaar oud.
 

Cavia’s zijn van nature groepsdieren. Het is daarom het beste en het leukste om altijd meerdere cavia’s bij elkaar te huisvesten. Wanneer zeugjes en beertjes bij elkaar worden geplaatst is het natuurlijk wel slim om de beertjes eerst te laten castreren.

Voeding en Gebit

De basis van het cavia-dieet bestaat uit hooi. Er moet dus altijd voldoende vers hooi aanwezig zijn. Daarnaast moet dagelijks wat verse groente worden gegeven. Geschikte groentes zijn bijvoorbeeld paprika, witlof en peterselie. Niet geschikt zijn koolsoorten, aardappelen en bonen; deze groentes zorgen voor teveel gasvorming in de darmen. Ook kan dagelijks een beperkte hoeveelheid cavia-brokken gegeven worden.
Cavia’s kunnen net als mensen zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dit dus via het eten binnen krijgen. In verse groentes zit natuurlijk vitamine C en ook in goede cavia-brokken. Ook kan om de dag een tabletje vitamine C van 50 mg gegeven worden. 
Cavia’s mogen nooit een knaagsteen hebben i.v.m. met het risico op stenen in de urinewegen.

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van cavia’s groeien levenslang door. Om te voorkomen dat ze te lang worden moeten ze continu afslijten door het kauwen op ruwvoer. Wanneer een cavia te weinig ruvoer eet òf de gebitselementen scheef staan, slijten de tanden of kiezen niet voldoende af. Hierdoor ontstaan pijnlijke afwijkingen in de mond (die van buitenaf niet te zien zijn! ). De cavia kan hierdoor niet goed meer eten met alle gevolgen vandien. Na een gebitsinspectie (waar een roesje voor nodig is) kan de dierenarts meestal de afwijkende tanden en kiezen weer mooi bijslijpen.

Voortplanting & Castratie

Cavia’s kunnen vanaf 4 weken leeftijd al vruchtbaar zijn. 
Wanneer u een nestje wilt nemen, wacht dan het liefst tot een leeftijd van ongeveer 4 maanden. Het is onverstandig om te wachten tot een leeftijd van hoger dan 7 maanden; er is een grote kans op problemen tijdens de geboorte bij zeugjes die op “latere” leeftijd hun eerste nestje werpen.
Beertjes kunnen gecastreerd worden vanaf ongeveer 4 maanden leeftijd.